Syövän hoidon laaturekisterit
Syöpärekisteri, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja kansallisen syöpäkeskus (FICAN) ovat aloittaneet esiselvityksen (tutkimushanke) syöpien laaturekisterin perustamiseksi. Syöpärekisteri yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja kansallisen syöpäkeskuksen (FICAN) kanssa on aloittanut esiselvityksen (tutkimushanke) syöpien laaturekisterin perustamiseksi. Tutkimushankkeen tavoitteena on selvittää syöpäsairauksiin liittyvää hoitoonpääsyä, hoidon toteutumista sekä hoitotuloksia Suomessa. Hankkeessa laaditaan ensimmäiset valtakunnalliset laatuindikaattorit syöpätaudeille ja testataan niitä valikoidulla, erikseen määritellyllä potilaspopulaatiolla. Hoitoketjun toteutumista, sen ajallisia muutoksia ja alueellista vaihtelua arvioidaan rekistereistä saatavien tietojen perusteella (ml. leikkaus, sädehoito ja lääkehoito). Hoidon tuloksia arvioidaan laskemalla potilaiden elossaololukuja ja muita hoitotuloksen arvioimiseen soveltuvia indikaattoreita. Tutkimuksessa seurataan myös tietojen laatua ja kehitetään keinoja tietojen laadun ja kattavuuden parantamiseksi.
Toimivalla kansallisella laaturekisterillä voidaan seurata hoidon yhdenvertaista toteutumista eri alueilla ja väestöryhmissä sekä diagnostiikan ja hoidon laatua ja vaikuttavuutta esim. elossaololukujen avulla. Tämä on mahdollista yhdistämällä potilaita hoitavien tahojen kirjaamista tiedoista johdettuja eri rekisterien tietoja, jolloin saadaan kattavaa tietoa koko hoitoketjun toimivuudesta perustasolta erityistasolle. Kun seurantatiedot määritellään yhdenmukaisesti, voidaan samoja tietoja hyödyntää kaikkien syöpien osalta.
Syöpien laaturekisteri –tutkimushanke käynnistyy rakentamalla esimerkkisyövän avulla syöpien laaturekisterikokonaisuutta osana syöpärekisteriä. Kokonaisuutta ohjaamaan ja toteuttamaan perustetaan eri ryhmiä mahdollisimman kattavan yleiskuvan saamiseksi. Tutkimushankkeen päätyttyä tavoitteena on käynnistää kansallinen syöpien laaturekisteritoiminta julkaisemalla ja hyödyntämällä perusindikaattoreita ja jatkaa toiminnan kehittämistä eri tarpeiden pohjalta.