Suomi lähdössä mukaan laajaan EU:n yksilöllisen syöpälääketieteen hankkeeseen – haussa yhteensä 27,9 M€

Julkaistu 12.7.2024

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on nimennyt HUS-yhtymän yhdessä neljän muun yliopistosairaalaa ylläpitävän hyvinvointialueen sekä viiden lääketieteellisen yliopiston kanssa Suomen edustajaksi kansallisen syöpäkeskuksen FICANin puitteissa toteutettavaan hankkeeseen. Tämä laaja eurooppalainen hanke pyrkii parantamaan yksilöllistä syövänhoitoa ja edistämään sen saatavuutta kaikkialla Euroopassa.

EU4Health tuo uusia toimintamuotoja jäsenvaltioiden välille

EU4Health on vuosina 2021–2027 käynnissä oleva merkittävä terveyttä edistävä toimintaohjelma, jolla toimeenpannaan EU:n terveyspolitiikkaa. Toimintaohjelman yhtenä rahoitusmuotona toimivat jäsenvaltioiden väliset yhteistoimintahankkeet (Joint Action), joiden tavoitteena on kehittää, jakaa ja testata terveydenhuollon työkaluja ja menetelmiä. 

”Näillä yhteistyöhankkeilla pyritään kehittämään ja vahvistamaan kansallisten terveysviranomaisten kapasiteettia ja yhä tiiviimpää yhteistyötä keskeisillä terveydenhuollon alueilla. STM pitää erittäin tärkeänä, että Suomi on näissä merkittävissä terveyshankkeissa aktiivisesti mukana”, toteaa STM:n Bioteknologia ja lääkkeet -yksikön johtaja Tuula Helander.  

Yksilöllisen syöpälääketiede -hankkeen keskeisenä tavoitteena on laajentaa yksilöllisen syöpälääketieteen saatavuutta Euroopan unionin jäsenvaltioissa. Hanke keskittyy kehittämään kansallisia ohjeita ja protokollia syövän diagnostiikkaan ja hoitoon. Hankkeessa edistetään myös yhteistyötä ja tietämyksen jakamista EU-maiden välillä. Tämä mahdollistaa uusien resurssien ja parhaiden käytäntöjen hyödyntämisen syövänhoidossa.  

Yhteistyössä kohti yksilöllisempää syövänhoitoa koko Suomessa

Suomen osallistuminen tähän hankkeeseen tarjoaa merkittäviä etuja. Hankkeen kautta saadaan konkreettista tukea kansallisen yksilöllisen syöpälääketieteen ohjelman vahvistamiseen. Lisäksi laaja eurooppalainen verkosto mahdollistaa uuden tiedon ja käytäntöjen jakamisen Suomessa. Tämä avaa myös mahdollisuuksia syventää yhteistyötä niin kansallisesti kuin kansainvälisesti, parantaen syövänhoidon laatua ja yhdenvertaisuutta koko Suomessa. Kaikki FICANin alueellisen syöpäkeskukset ovat aktiiviesti mukana hankkeessa. Hankkeen hallinnoijaksi nimettiin HUS Syöpäkeskus ja muut alueet toimivat hankkeen osatoteuttajina. 

”Hankkeessa tullaan jatkamaan ja hyödyntämään meneillään olevien yksilölliseen syöpälääketieteeseen kohdentuneiden EU-yhteisprojektien, PCM4EU ja PRIME-ROSE, tuloksia. On hienoa, että Suomi saadaan vahvasti mukaan jatkamaan arvokasta työtä, jota kansallisen FINPROVE-tutkimuksen puitteissa olemme tehneet. Yhteisenä tavoitteena on entisestään parantaa yksilöllistä syövän hoitoa osana EU laajuista yhteistyöverkostoa”, kertoo hankkeen yhteyshenkilö Katriina Jalkanen, ylilääkäri, FINPROVE päätutkija, HUS Syöpäkeskus. 

Hanke käynnistyy syksyllä 2025

Nimitysten jälkeen Euroopan komissio kokoaa maiden edustajat konsortioon, ja tarkemmat keskustelut sekä suunnitelmat hankehakemuksen laatimiseksi käynnistyvät. Hakemus tähän jäsenvaltioiden väliseen 27,9 miljoonan euron hankkeeseen jätetään loppuvuodesta 2024, jonka jälkeen hakemuksen käsittelyn ja sopimusten valmistelun jälkeen hankkeen odotetaan käynnistyvän loppuvuodesta 2025. 

Suomen osallistuminen yksilöllisen syöpälääketieteen -hankkeeseen on tärkeä askel jatkuvuuden varmistamiseksi osana eurooppalaista yhteystyötä. Tällaiset hankkeet eivät ainoastaan paranna hoidon laatua, vaan myös edistävät tiedon jakamista ja yhteistyötä eri toimijoiden välillä, luoden vankan perustan entistä tehokkaammalle ja yhdenvertaisemmalle syövänhoidolle koko Euroopassa. 

Lisätietoja: 

Katriina Jalkanen, HUS Syöpäkeskus, katriina.jalkanen@hus.fi  

Tomi Mäkelä, Kansallinen syöpäkeskus FICAN, tomi.p.makela@hus.fi