Eurooppalaisia osaamisverkostoja tehostamaan syövän hoitoa

Julkaistu 25.9.2024

Kansallinen syöpäkeskus FICAN on Suomen edustajana mukana EU:n Joint Action on Networks of Expertise on Cancer (JANE2) -hankkeessa. Kansalliselle syöpäkeskukselle hankkeeseen myönnetty rahoitus on noin 500 000 euroa.

JANE2-hankkeen tavoitteena on luoda seitsemän uutta eurooppalaista osaamisverkostoa, jotka keskittyvät seuraaviin läpileikkaaviin syövän hoidon ja ennaltaehkäisyn osa-alueisiin: 1) vaikeahoitoiset ja huonon ennusteen syövät, 2) palliatiivinen hoito, 3) syöpäselviytyjien tukeminen, 4) yksilöllinen ennaltaehkäisy, 5) omics-teknologiat, 6) edistyneet hoitoteknologiat kuten innovatiiviset sädehoidot ja soluterapiat sekä 7) nuorten ja nuorten aikuisten syöpäpotilaiden hoito (AYA).

”On erittäin tärkeää, että asiantuntijat Suomesta ovat mukana tässä verkostoitumista tukevassa EU-yhteistyössä. Erityisesti vaikeahoitoisten ja huonon ennusteen syöpien osalta on olennaista, että yhteistyötä, voimavaroja sekä asiantuntemusta vahvistetaan Euroopan tasolla,” toteaa FICANin ylilääkäri Timo Nykopp.

Osaamisverkostojen tavoitteena on tukea syövän hoitoa toteuttavia ammattilaisia ja yksiköitä tuottamalla hoito- ja laatusuosituksia sekä koulutusmateriaaleja terveydenhuollon ammattilaisille ja potilaille. Verkostot tukevat myös syöpätutkimusta ja tekevät vaikuttamistyötä, jotta syövän hoitoon ja tutkimukseen panostetaan EU:ssa myös tulevaisuudessa.

Mukana yli 120 organisaatiota 29 EU jäsenvaltiosta

JANE2-hankkeen kesto on neljä vuotta, ja sen ensimmäinen vaihe käynnistyy vuoden 2024 lopulla. Alkuvaiheessa keskitytään verkostojen luomiseen ja niiden toimintamallien kehittämiseen. Hankkeen loppuvaiheessa tavoitteena on verkostojen toiminnan käynnistyminen ja jatkuvuuden varmistaminen.

Hankkeessa on mukana 29 EU jäsenvaltiota ja yli 120 organisaatiota, joihin kuuluu useita julkisen terveydenhuollon toimijoita ja johtavia eurooppalaisia syöpäkeskuksia, tutkimuslaitoksia, ja potilasjärjestöjä. Suomesta hankkeessa tulee toimimaan asiantuntijoita alueellisista syöpäkeskuksista yhteensä kuudessa verkostossa varmistamassa, että suomalaiset potilaat hyötyvät eurooppalaisesta yhteistyöstä syövän hoidossa ja ennaltaehkäisyssä.

JANE2 on suunniteltu huomioiden käynnissä olevat muut hankkeet ja verkostot kuten harvinaisten syöpien verkosto (ERN) tai syöpäkeskusten verkosto (CraNE). Yhteisenä tavoitteena näille kaikille on EU:n syöväntorjuntasuunnitelman toimeenpano.

Tilannekatsaus ja kapulan vaihto Brysselissä

JANE2 hanketta edeltäneen JANE-hankkeen päätöstapahtuma järjestettiin Brysselissä 24.9.2024. Tapahtumassa esiteltiin ensimmäisen hankkeen aikana otettuja askeleita, jotka toimivat pohjana pian käynnistyvälle jatkohankkeelle.  

JANE-hankkeen edustajat esittelemässä tuloksia ja tulevia suunnitelmia EU parlamentissa.

Tapahtuman yhteydessä JANE-yhteisö osallistui Euroopan Parlamentissa 25.9. järjestettyyn ”Networks of Expertise: An Ambitious Vision for Tackling Healthcare at EU level” -tilaisuuteen, jossa keskusteltiin Euroopan Parlamentin jäsenten ja DG Santen edustajan kanssa EU:n terveyspolitiikan, syöväntorjuntasuunnitelman ja uusien osaamisverkostojen merkityksestä syövänhoidon laadun parantamisessa Euroopassa.

”Tiivis eurooppalainen yhteistyö auttaa myös Suomen syöpästrategian laatimisessa ja toteuttamisessa, kun voimme hyödyntää muiden maiden kokemuksia ja hyviksi havaittuja toimintamalleja,” korostaa tilaisuuteen osallistunut FICANin erikoissuunnittelija Mirjami Tran Minh.

Lue lisää ja tutustu JANE projektiin täältä: Shaping the EU Networks of Expertise on cancer (jane-project.eu)