EU-hankkeet ja projektit
Kansallinen syöpäkeskus (FICAN) osallistuu aktiivisesti EU:n rahoittamiin kehityshankkeisiin, joiden avulla edistetään syövän hoitoa, tutkimusta ja innovaatioita myös Suomessa. Mukanaolo näissä hankkeissa mahdollistaa kansainvälisen osaamisen ja käytäntöjen hyödyntämisen, tutkimus- ja kehitysyhteistyön laajentamisen ja uusien toimintamallien kehittämisen syövänhoidon tueksi.
Alla on koottuna tiiviisti kuvaukset FICANissa käynnissä olevat ja alkavat EU kehityshankkeet.
Establishing of Cancer Mission Hubs: Networks and Synergies (ECHoS)
ECHoS-hankkeen tavoitteena on tukea jäsenvaltioita EU:n syöväntorjuntasuunnitelman (EU Beating Cancer Plan) ja syöpämission toimeenpanossa. ECHoS-hankkeen tuella jokaiseen maahan perustetaan kansallinen syöpätoimijoiden yhteistyöverkosto, National Cancer Mission Hub, joka kokoaa yhteen syövän hoidon ja tutkimuksen ammattilaiset, viranomaiset, potilaat, potilasjärjestöjen ja yritysten edustajat sekä muut sidosryhmät. Horisontti Eurooppa –rahoitteisessa ECHoS-hankkeessa on mukana 60 organisaatiota 30 Euroopan maasta. Hankkeen suomalaiset kumppanit ovat FICAN ja Syöpäjärjestöt.
Lisätietoa: Mirjami Tran-Minh, etunimi.sukunimi@hus.fi
The Joint Action on Networks of Expertise (Jane 2)
JANE 2 –yhteistoimintahanke on osa EU:n terveysalan toimintaohjelmaa (EU4Health). Hankkeessa luodaan uusia asiantuntijaverkostoja mm. huonoennusteisten syöpien hoidon, palliatiivisen hoidon ja yksilöllisen syövän ehkäisyn kehittämiseksi, syöpäselviytyjien tilanteen parantamiseksi ja uusimman teknologian käytön edistämiseksi. Jane 2 –hanke alkaa loppuvuodesta 2024, ja mukana ovat kaikki FICANin yksiköt.
Lisätietoa: Outi Nikunen, outi.nikunen@hus.fi
Personalised Cancer Medicine (PCM)
Personalised Cancer Medicine -yhteistoimintahankkeen keskeisenä tavoitteena on laajentaa yksilöllisen syöpälääketieteen saatavuutta Euroopan unionin jäsenvaltioissa. Hanke keskittyy kehittämään kansallisia ohjeita ja protokollia syövän diagnostiikkaan ja hoitoon. Hankkeessa edistetään myös yhteistyötä ja tiedon jakamista EU-maiden välillä. STM on nimennyt hankkeen suomalaiset kumppanit kesällä 2024, ja hakemus jäsenvaltioiden väliseen 27,9 miljoonan euron hankkeeseen jätetään loppuvuodesta 2024. Hanke käynnistyy loppuvuodesta 2025.
Lisätietoa: Katriina Jalkanen, etunimi.sukunimi@hus.fi