Syöpästrategiatyö etenee – päätavoitteet ohjaavat syksyllä käynnistyvien työryhmien työskentelyä

Julkaistu 16.8.2024

Kansallisen syöpästrategiatyön ohjausryhmä on määritellyt strategiset tavoitteet, työryhmäjaon ja työryhmien puheenjohtajat jatkotyöhön. Nämä ohjaavat strategiatyön etenemistä syksyn ja kevään aikana.

Strategiatyö herättää laajaa kiinnostusta asiantuntijoiden keskuudessa

Kesällä toteutettu laaja asiantuntijahaku tuotti erinomaisen tuloksen, kun lähes 200 asiantuntijaa eri organisaatioista haki mukaan strategiatyöhön avoimen haun sekä organisaatiokohtaisten nimitysten kautta. Asiantuntijoita ehdotettiin kattavasti mukaan niin hyvinvointialueilta, HUSista, yliopistoista, erikoisalayhdistyksistä kuin potilasjärjestöistä. Tämä osoittaa vahvaa kiinnostusta ja sitoutumista kansallisen syöpästrategian edistämiseen.

Strategian päätavoitteet ja työryhmäjaot

Ohjausryhmä määritteli viisi alla mainittua päätavoitetta strategiaan. Näiden tavoitteiden pohjalta päätettiin työryhmäjaosta seuraavasti:

  1. Vähennetään syöpätaakkaa ehkäisyn ja varhaisen toteamisen avulla
    • Ehkäisy (pj. Eeva Ollila, ylilääkäri, Syöpäjärjestöt)
    • Varhainen toteaminen ja seulonta (pj:t Annika Auranen, johtaja, Sisä-Suomen syöpäkeskus ja Tytti Sarkeala, seulontajohtaja, Syöpärekisteri)
  2. Vahvistetaan osallisuutta ja kehitetään ihmislähtöisiä palveluita
    • Potilaan osallisuus ja ihmislähtöiset palvelut (pj. Jenni Tamminen-Sirkiä, toiminnanjohtaja, Suomen Syöpäpotilaat ry)
  3. Varmistetaan yhdenvertainen ja vaikuttava syövänhoito
    • Diagnostiikka, hoito, seuranta (pj. Mika Matikainen, toimialajohtaja, HUS)
    • Kuntoutus ja psykososiaalinen tuki (pj. Marika Skyttä, terveysosaston johtaja, Syöpäjärjestöt)
    • Palliatiivinen hoito (pj. Tiina Saarto, ylilääkäri, professori, HUS & Helsingin yliopisto)
  4. Pysytään aallonharjalla muuttuvassa toimintaympäristössä
    • Tutkimus ja data (pj. Kimmo Porkka, professori, Helsingin yliopisto & HUS)
    • Uudet menetelmät (pj. Olli Tenhunen, osastonylilääkäri, OYS)
  5. Luodaan kansalliset toimintamallit syöpästrategian toteuttamiseksi
    • Vaikuttavuus ja toimintamallit syöpästrategian toteuttamiseksi (pj:t Sirkku Jyrkkiö, tulosryhmäjohtaja, TYKS ja Paulus Torkki, apulaisprofessori, Helsingin yliopisto)

Strategiatyön seuraavat askeleet ja aikataulu

Puheenjohtajat kokoavat nyt työryhmät yhdessä sihteeristön kanssa ohjausryhmältä saatujen ohjeistusten mukaan. Tiivis työskentely käynnistyy syyskuussa 2024. Työryhmien työskentelyä ohjaa selkeä aikataulu ja lisäksi strategiatyöhön näkemyksiä tuo avoin kansallinen asiantuntijaverkosto. Väliraportti toimitetaan sosiaali- ja terveysministeriölle joulukuussa 2024. Koko strategiatyö valmistuu toukokuussa 2025.

Syöpästrategiatyön valmistelun tukena toimii asiantuntijoita NHG Finland Oy:stä, jotka ovat mukana myös strategiatyön sihteeristössä. NHG:llä on laaja kokemus syövänhoitoon ja vaikuttavuuden kehittämiseen liittyvistä hankkeista sekä kansallisen tason kehittämisestä.

Lisätietoja

Tomi Mäkelä, +358 50 528 6128

info@fican.fi

FICAN sai keväällä 2024 Sosiaali- ja terveysministeriöltä (STM) toimeksiannon kansallisen syöpästrategian laatimisesta. Syöpästrategiatyön etenemisestä vastaa ohjausryhmä, jossa on edustajat sosiaali- ja terveysministeriöstä, Kansallisesta syöpäkeskuksesta, Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta ja Syöpäjärjestöistä.

Lue lisää: Kansallinen syöpästrategiatyö käynnistyy   – Fican

Syöpästrategiatyön etenemisestä kerrotaan kansallisessa syöpäfoorumissa, joka pidetään 10.10. Helsingissä sekä verkossa ilmoittautuminen tilaisuuteen on auki. Ohjelma ja linkki ilmoittautumiseen löytyy FICANin nettisivuilta.

Lue lisää: Tervetuloa Kansalliseen syöpäfoorumiin! – Fican

Syöpästrategiatyön tueksi on perustettu kansallinen asiantuntijaverkosto, jonka tapaamisissa esitellään syöpästrategiatyön etenemistä. Verkoston jäsenten on mahdollista tuoda näkemyksiä syöpästrategian valmisteluun. Kansallinen asiantuntijaryhmä on avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille. Kansallinen syöpästrategiatyö: Ilmoittautuminen Kansalliseen asiantuntijaverkostoon (office.com)