Syöpästrategiatyön päätavoitteet ja työryhmät on kuvattu sivulla Syöpästrategiatyön toteutus.
Syöpästrategian toimeenpanon kannalta olennaista on, että eri toimijat voivat sitoutua strategian tavoitteisiin ja toimenpiteisiin. Keväällä 2025 ohjelmassa on laaja konsultaatiokierros, jossa syöpästrategian osatavoitteista ja toimenpiteistä on mahdollista keskustella ja niitä voi kommentoida kirjallisesti. Syöpästrategiatyön sihteeristö tiedottaa aikatauluista tarkemmin heti alkuvuodesta.
Toimeenpanon kannalta hieno askel eteenpäin on, että valtiovarainvaliokunta esitti budjettimietinnössään ensi vuodelle 80 000 euroa syöpästrategian toimeenpanoon. Vaikka tämä on vain pieni osuus strategien toimeenpanon todellisista resurssitarpeista, se on tärkeä osoitus strategian merkityksestä. Asia käsitellään eduskunnassa vielä ennen joulua. Budjettimietinnössä esitettiin lisää rahaa myös laaturekistereille, joilla on merkittävä rooli syövän hoidon kehittämisessä ja syöpästrategiassa.
”Mietinnössämme valtionvarainvaliokunnassa katsoimme, että syöpästrategian tulee tehdä tutkittuun tietoon perustuen ehdotukset mm. syövän ehkäisyn, varhaisen toteamisen ja kuntoutumisen tueksi. Pidän tärkeänä, että valiokunnan mainitsema mahdollisuus strategian toimeenpanon tukemisesta terveys- ja hyvinvointialan kasvuohjelmasta toteutuisi” toteaa eduskunnan syöpäverkoston puheenjohtaja Sari Sarkomaa.
Syöpästrategiaa laaditaan tilanteessa, jossa syöpäpotilaiden määrä ja syövänhoidon kustannukset ovat jyrkässä kasvussa, ja syövän hoito yksilöllistyy diagnostiikan sekä hoitomenetelmien kehittyessä.
“On hienoa, että syövän aiheuttamat erityispiirteet tunnistetaan sote-alueiden haastavassa tilanteessa. Syöpäsairaudet edellyttävät kustannustehokkaalta ehkäisyltä ja hoidolta yhä yksilöllisempää otetta ja tutkimusasetelman hyödyntämistä täysimääräisesti. Tämän toteutus palveluvalikoiman osana edellyttää kansallisia linjauksia” toteaa FICANin johtaja Tomi Mäkelä.
Sosiaali- ja terveysministeriö ja FICAN ovat allekirjoittaneet sopimuksen syöpästrategian laatimisesta 2.5.2024. Ohjausryhmässä ovat lisäksi mukana Syöpäjärjestöt ja THL. Syöpästrategia on sovittu valmistuvaksi keväällä 2025. Työn etenemistä voi seurata aiheeseen liittyvissä tapahtumissa sekä FICANin verkkosivuilla.
Syöpästrategiatyö vahvistaa EU:n syöväntorjuntasuunnitelman ja EU:n syöpämission kansallista toteuttamista.
Lisätietoja: Johtaja Tomi Mäkelä, info@fican.fi, +358 50 528 6128