Kliininen syöpätutkimus

Kliininen syöpätutkimus on tärkeä osa uusien hoitojen kehittämistä ja syövän hoidon kehittämistä. Kliinisissä tutkimuksissa testataan uusia hoitomenetelmiä ja lääkkeitä potilailla, jotta voidaan varmistaa niiden turvallisuus ja teho. Kliiniset syöpätutkimukset voidaan jakaa kahteen päätyyppiin: interventiotutkimuksiin ja lääketutkimuksiin.

Interventiotutkimus: Tutkimus, jossa tutkitaan tietyn hoitotoimenpiteen, intervention, kuten leikkauksen, sädehoidon tai lääkehoidon, vaikutusta potilaaseen. Tavoitteena on selvittää, miten hyvin interventio tehoaa ja onko sillä mahdollisia sivuvaikutuksia.

Lääketutkimus: Tutkimus, jossa keskitytään uusien lääkeaineiden kehittämiseen ja testaamiseen. Lääketutkimuksessa arvioidaan, miten lääkeaineet vaikuttavat syöpään ja mikä on niiden optimaalinen annostus ja turvallisuusprofiili.

Jos olet kiinnostunut osallistumaan kliiniseen syöpätutkimukseen tai haluat tietää lisää Suomessa käynnissä olevista syöpälääketutkimuksista, voit vierailla Fimean lääketutkimussivustolla. Fimea ylläpitää kansallisesti rekrytoivien lääketutkimusten sivustoa. Sieltä löydät lisää tietoa kliinisistä syöpälääketutkimuksista sekä kansallisen listauksen avoimista ja rekrytoivista syöpälääketutkimuksista.