Seulontaohjelmien toteuttamista ohjaavat laatukäsikirjat

Julkaistu 18.4.2024

Käsikirjat antavat suosituksia toimivien ja kustannusvaikuttavien seulontaohjelmien toteuttamiseksi.

Kuvassa pehmeäkantinen kirja, laskin ja tietokone

Syöpäseulontojen ohjausryhmä on julkaissut valtakunnallisia seulontaohjelmia eli kohdunkaulan syövän, rintasyövän ja suolistosyövän seulontoja koskevat laatukäsikirjat. Laatukäsikirjat on tarkoitettu päätöksenteon ja toiminnan tueksi seulonnan organisoinnista ja käytännön toteutuksesta vastaaville tahoille. Käsikirjat antavat tutkimustietoon ja käytännön kokemukseen perustuvia suosituksia toimivien ja kustannusvaikuttavien seulontaohjelmien toteuttamiseksi.

Seulontaohjelmien laatukäsikirjojen valmistelusta ovat vastanneet syöpäseulontojen ohjausryhmän nimittämät asiantuntijat. Asiantuntijaryhmien puheenjohtajat ovat seulontajohtaja Tytti Sarkeala (suolistosyövän seulonta), naistentautien erikoislääkäri Pekka Nieminen (kohdunkaulan syövän seulonta) ja radiologian erikoislääkäri Johanna Alanko (rintasyövän seulonta).

Laatukäsikirjoissa ohjeistetaan perusteellisesti seulontaohjelman eri vaiheiden toteutuksesta kutsujen lähettämisestä seulonnan jatkotutkimuksiin ja seulontatietojen raportointiin Syöpärekisteriin.

Laatukäsikirjoista julkaistaan myöhemmässä vaiheessa myös ruotsin- ja englanninkieliset käännökset.